MAČAK U ČIZMAMA

Najlepše bajke za decu i priče za laku noć.
Crtane dečje audio priče u slikama.

Lisandro je bio toliko siromašan da je imao samo jednoga mačka i par čizama. A i te čizme nosio je mačak, jer su Lisandru bile tesne. - Ne očajavaj – rekao mu je mačak. - Uskoro ćemo se obogatiti.

Mačak je u šumi ulovio zeca i odneo ga kralju, koji je bio vrlo pohlepan. - Donosim vam na poklon ovog zeca – rekao je mačak. - Ulovljen je u šumi mog gospodara markiza Karabasa.

Kada se jednoga dana kraljeva kći vozila u kočiji, mačak joj je prišao i rekao: - Princezo, sve ove šume koje vidite pripadaju mom gospodaru markizu Karabasu.

Odjednom su se začuli povici za pomoć. - To moj gospdar doziva u pomoć – objasnio je mačak. - Hteo je da se okupa u reci , ali je upao u vodu i sasvim pokvasio odeću.

Kralj je naredio da se Lisandru donese nova odeća. Kada se obukao, došao je da se zahvali princezi. - Princezo – rekao je Lisandro – drago mi je što smo se upoznali što mogu lično da vam se zahvalim.

U međuvremenu, mačak je otišao do džina, koji je čuvao blago, i rekao mu: - Da li je istina da možeš da se pretvoriš u šta god hoćeš?

- Šta kažeš? - upitao je džin, ppretvorivši se u lava. - Baš si ti pametan džin – rekao je mačak i zadrhtao od straha. - Ali, da li je istina da ne možeš da se pretvoriš u miša?

- Ho, ho, ho! Ništa lakše od toga! - odgovorio je džin, koji je bio malo priglup.

Džin se pretvorio u miša, a mačak je, ni pet ni šest, skočio i u slast ga progutao.

Mačak u čizmama je natovario džinovo blago na magarca i uputio se kraljevoj palati, u kojoj ga je čekao gospodar. - Od danas će – pomislio je mačak – sve ovo pripadati mom gospodaru.

Lisandro je sve blago darivao kralju, a ovaj se zbog toga silno odobrovoljio. - Dajem ti ruku moje kćeri. Oboje ćete biti vrlo srećni – rekao je kralj.

Princeza i Lisandro su se venčali jednog lepog prolećnog jutra. - Ja sam najsrećniji čovek na svetu – rekao je Lisandro. - Imam tebe, lepa princezo i najodanijeg slugu, mačka u čizmama.