Helo Kiti (engl. Hello Kitty; jap. ハローキティ, Harō Kiti) japanski je izmišljeni lik. Delo je dizajnerke Juko Šimizu, a sve u vezi sa njom proizvodi Sanrio. Njeno puno ime je Kiti Vajt (engl. Kitty White; jap. キティ・ホワイト, Kiti Howaito), a rođena je 1. novembra.

Kiti je bela mačkica s crvenom mašnicom. Osmišljena je po uzoru na japansku bobtejl mačku. Kao životinja sa osobinama čoveka, ona je antropomorfni lik. Prvi put se pojavila 1974. na japanskom novčaniku, preciznije vinilnoj torbici za kovanice. Do 1976, novčanici su se u okviru kavaj pop kulture prodavali i u SAD. Glas pozajmila Snežana Nešković.

Helo Kiti je franšiza poznata širom sveta. U početku, ona je bila namenjena preadolescentnim devojčicama (otprilike od deset do trinaest godina), dok danas ciljnu grupu čini većina stanovništva. Njen lik može se videti na raznim proizvodima, uključujući školski pribor, tostere, televizore i odevne predmete. Proizvedeno je nekoliko dečjih televizijskih serijala u produkciji Sanrija, a sa Kiti kao glavnim likom. U Japanu postoje i dva temetska parka „Helo Kiti“ — Harmoniland i Sanrio pjuroland. Kompanija pomoću ove franšize zarađuje pet milijardi američkih dolara godišnje.

Zapratite ExYu Gaming & Cartoons YouTube kanal