Nindža kornjače (engl. Teenage Mutant Ninja Turtles, skraćeno TMNT) jesu izmišljeni tim koji čine četiri antropomorfne kornjače. Njihov sensei, učitelj Splinter, načinio je od njih vešte ratnike. Njihovi neprijatelji su Sekač, nindže Stopala, robot Nano, Ljubičasti Zmajevi i mnogi drugi.

Mladi mutanti nindža kornjače vode poreklo iz američkog stripa koji je izdao Miraž Stjudioz 1984. godine. Koncept je nastao od šaljivih skica koje je nacrtao Kevin Istman sa svojim prijateljem Piterom Lerdom. Koristeći novac dobijen povraćajem poreza i pozajmicom od strica, mladi umetnici su sami izdali prvi broj stripa kao parodiju na četiri najpopularnija stripa početkom 1980-ih: „Derdevil“ i „Novi mutanti“ Marvel Komiksa, „Serebus“ Dejva Sima i „Ronin“ Frenka Milera. Veliki deo zasluga za uspeh Nindža kornjača idu agentu za licenciranje Marku Fridmanu, koji je predložio Istmanu i Lerdu da šire reklamiraju svoj strip. Oni su januara 1988. posetili kalifornijsku firmu Plejmejt Tojs, mali fabriku za proizvodnju igračaka, koja je želela uđe na tržište akcionih figura. Praćeni popularnom animiranom serijom, Nindža kornjače su ubrzo postale deo popularne kulture. Na vrhuncu svoje popularnosti, likovi kornjača mogli su se naći u širokom luku proizvoda za decu, poput PEZ-kutijica, skejtbordova, kukuruznih pahuljica, pasti za zube, školske opreme itd.

Popularnost Nindža kornjača danas je ponovo velika zbog uspeha nedavne animirane serije, nove linije akcionih figura, video-igara izdavača Konamija i Ubisofta i kompjuterski-animiranog igranog filma.


Za još crtaća posetite: ExYu Gaming & Cartoons kanal