Petar Pan je lik kog je stvorio škotski pisac i dramaturg Džejms Metju Bari. Petar Pan je nestašni dečak koji može da leti i nikada ne stari. Petar Pan provodi svoju beskrajnu avanturu iz detinjstva na malom ostrvu Nedođije kao vođa svoje bande, Izgubljeni dečaci. U dodiru je sa sirenama, vilama, gusarima, Indijancima i povremeno sa decom izvan Nedođije.

Lik Petra Pana prvi put se pojavljuje u Barijevoj delu Mala bela ptica iz 1902. godine. U poglavljima 13-18 (Šetnja po parku, Petar Pan, Drozdovo gnezdo, Kad se park zatvori, Kućica i Petrov jarac), Petar je sedmodnevna beba i odleteo je iz svog rasadnika u Kensington Gardens u Londonu, gde su ga vile i ptice naučile da leti. On je opisan kao biće koje je između dečaka i ptice. Nakon uspeha predstave iz 1904. godine, Barijevi izdavači, Hoder i Stogton, odvojili su ta poglavlja Male bele ptice i objavili ih 1906. pod naslovom Petar Pan u Kensington Gardensu, uz dodatak ilustracija Artura Rakama.

Najpoznatija avantura Petra Pana se prvi put pojavljuje 27. decembra 1904, u obliku pozorišne predstave pod nazivom Petar Pan, dečak koji nikada ne želi da odraste. Predstava je 1911. dopunjena i pretvorena u roman pod naslovom Petar i Vendi.


 Za još crtaća posetite: ExYu Gaming & Cartoons kanal