Štrumpfovi (često i nepravilno Štrumfovi, franc. Les Schtroumpfs, engl. The Smurfs) je belgijski strip o malim plavim bićima koja žive u šumi. Njihov autor je belgijski crtač stripova, Pjer Kulifor poznatiji kao Pejo (franc. Pierre Culliford, Peyo).

Štrumpfovi su se prvi put pojavili u jednoj od epizoda o avanturama Žoana i Pirluija (franc. Johan y Pirluit), pod imenom Flauta sa šest rupa (franc. La flûte à six trous). Zatim se ta ista epizoda pojavila 1958. godine u časopisu Spiro (franc. Spirou) pod promenjenim nazivom, Flauta šest Štrumpfova (franc. La flûte à six schtroumpfs). Ponovo će se pojaviti tri puta u avanturama Žoana i Pirluija pre nego što su dobili svoj sopstveni mini-strip u Spirou 1959. Od tog momenta, Štrumpfovi počinju da se sve više uobličavaju i svaki od njih dobija svoj lični karakter tako da je bilo sve lakše razlikovati ih.

Crtani filmovi sa Štrumpfovima kao glavnim junacima prvi put su se pojavili u Belgiji, šezdesetih godina prošlog veka. U periodu između 1961. i 1967. godine emitovano je ukupno 10 epizoda u trajanju po 20 minuta, većina u crno-beloj tehnici, koje su bile zasnovane na originalnim stripovima. Godine 1965, u belgijskim bioskopima prikazan je i crno-beli film "Avanture Štrumpfova" (franc. Les Aventures des Schtroumpfs), koji se sastojao od pet epizoda crtane serije, nastalih u prethodnim godinama.

Prvi pravi dugometražni crtani film o Štrumpfovima, "Štrumpfovi i čarobna frula" (franc. La flûte à six schtroumpfs), premijerno je prikazan 25. juna 1976. godine, na 48. rođendan tvorca Štrumpfova Pejoa. Ovaj film je bio zasnovan na originalnoj epizodi stripa Žoan i Pirlui, u kojoj se Štrumpfovi prvi put pojavljuju. Originalna verzija je bila na francuskom jeziku, a 1983. godine, u jeku popularnosti crtane serije u Americi, sinhronizovan je i na engleski jezik.

Kao crtana serija, pojavili su se u produkciji Hana i Barbera. Snimljeno je 256 crtanih filmova u trajanju od po 30 minuta, u periodu od 1981. do 1990. Nagrađeni su Emijem 1983. u kategoriji crtanog filma. 2011. godine Soni pikčers animejšn objavljuje dugometražni crtani film za bioskopsku distribuciju, po prvi put rađen računarskom animacijom i u 3Du. 2013. godine film dobija nastavak. Oba filma sadrže igrane segmente. 2017. godine ista firma objabljuje novi, ovog puta potpuno računarski animirani dugometražni film po imenu Štrumpfovi: Izgubljeno selo. Likovi su redizajnirani, a radnja nije povezana sa prethodna dva filma.

 Za još crtaća posetite: ExYu Gaming & Cartoons kanal