Garfild (engl. Garfield) je naziv glavnog junaka istoimenog stripa koji se distribuira svakodnevno. Strip prati doživljaje i razmišljanja Garfilda, debelog narandžastog mačora, njegovog vlasnika, Džona Arbakla, i psa Odija. Osmislio ga je crtač stripova Džim Dejvis, a prvi put se pojavio 19. juna 1978. godine. Svake godine na taj dan Garfild u stripu slavi svoj rođendan.

Crtani film garfild na srpskom pogledajte klikom ovde: Garfield

Garfild je narandžasti mačak, glavni junak stripa. Lenj je, halapljiv, sebičan, bez ikakvog poštovanja prema vlasniku Džonu i psu Odiju. On i Džon žive u Indijani (odakle je i autor stripa Džim Dejvis). Njegovo omiljeno jelo su lazanje. Najbolji drug mu je plišani medvedić Puki. Njegova (nešto kao) devojka zove se Arlin (ponegde prevedena i kao Elena) i Garfild skoro na svakom njihovom sastanku uprska stvar svojom željom za hranom.

Odi je žuti pas koji se kao lik veoma rano pojavio u stripu i postao još jedan kućni ljubimac. Ima smeđe uši, često mu je isplažen jezik i maše repom. Garfild najčešće maltretira Odija, ali se ponekad i udružuju kako bi dohvatili pitu sa stola, napravili neki marifetluk ili sekirali Džona.

Džon Arbakl je Garfildov vlasnik. Ima oko 30 godina i po zanimanju je crtač, mada u stripu nema gotovo nikakvih događaja u vezi s tim.

Nermil je sivo mače. Nermil je mače Džonovih roditelja koje je Džon trebalo da pričuva. On sebe smatra najslađim mačetom na svetu i često se podsmeva Garfildu. Zbog toga je Garfild pokušao da pošalje Nermila u Abu Dabi u poštanskom paketu.

Arlin (Elena) je ružičasta mačka iz kraja. Garfild se često sastaje sa njom, što bi trebalo da liči na ljubavne sastanke, ali Arlin posle toga uglavnom bude razočarana Garfildovim ponašanjem.

Dr Liz Vilson je veterinarka u koju se Džon zaljubio čim ju je prvi put video. Njoj se, međutim, Džon ne sviđa iz prostog razloga što je šonjav i trapav, ali i pored toga izašli su par puta. O

Irma je šankerica iz gostonice u koju Džon i Garfild ponekad svraćaju. Uslovi u toj gostionici su očajni, tako da Džon i Garfild često nalaze razne „dodatke“ u jelu, kao što je to jednom bila potkovica u hamburgeru.

Liman je prvobitni vlasnik Odija.

Puki je plišani medvedić smeđe boje. Garfild ga je nazvao Puki. Od tada mu je taj medvedić najbolji prijatelj. Garfild ga toliko voli zato što se ne pokreće i ne može da mu krade hranu niti da mu otme devojku. Puki uvek pažljivo „sluša“ Garfilda kada mu ovaj nešto govori. Garfild ponekad Pukija koristi i da bi zbijao šale sa Džonom. Kada Pukiju otpadne neki deo tela to je za Garfilda prava katastrofa. Onda on ne može nikako da se smiri, sve dok Džon ne zašije i ne popravi malog Pukija.