PEPELJUGA

Najlepše bajke za decu i priče za laku noć.
Crtane dečje audio priče u slikama.

Pepeljuga je živela sa ocem, maćehom i njene tri kćeri. - Radi! Radi! - govorila je maćeha jadnoj Pepeljugi.

- Pogledaj šta si učinila! - vikala je na nju najoholija od tri maćehine kćeri, koje su mislile samo na ulepšavanje. - Razbila si mi bočicu s mirisom. Ni za šta nisi sposobna.

- Kralj poručuje – objavio je jednoga dana kraljev glasnik – da će iduće subote prirediti veliki bal u svojoj palati. Mladi princ želi da odabere svoju buduću suprugu i poziva sve devojke iz kraljevstva.

- Mogu li i ja da idem na bal? - pitala je Pepeljuga. - Ti? - narugala joj se maćeha. - Ići će samo moje kćeri. Ti ćeš, kao i uvek, ostati da pospremiš kuću i pripremiš večeru.

Kada je pala noć, u kojoj je priređen bal, Pepeljugina maćeha i njene tri kćeri ušle su u raskošnu kočiju. - Baš ste lepe – rekla je majka. - Princa će očarati vaša lepota i sigurno će odabrati jednu od vas.

- Ne plači, Pepeljugo – rekla joj je vila koja se pojavila pred njom. - Želiš li stvarno da ideš u palatu na bal? - Da – odgovorila je Pepeljuga – ali nemam ni haljinu ni kočiju.

Vila je dotakla Pepeljuginu odeću čarobnim štapićem i pretvorila je u divnu haljinu. - A sada – rekla je vila – neka se ova bundeva pretvori u kočiju, a dva mišića u konje.

Kada je Pepeljuga došla na bal svi su pomislili da je princeza. - Dozvoljavate li da zaplešem sa vama? - upitao je princ očaran njenom lepotom.

Plesaću sa vama celu noć, lepa devojko – rekao je princ. To je nemoguće – pomislila je Pepeljuga. - Čarobna vila mi je rekla da tačno u ponoć napustim bal, jer će se tada moja haljina ponovo pretvoriti u prnje, kočija u bundevu, a konji u miševe.

Posle privih otkućaja ponoći Pepeljuga je pobegla sa bala i u žurbi izgubila jednu od svojih lakovanih cipelica. - Čekaj! Čekaj! - vikao je za njom princ i podigao cipelicu koju je devojka izgubila.

Da bi pronašao devojku sa kojom je plesao na balu, princ je obilazio kraljevinu i svakoj devojci davao da obuje izgubljenu lakovanu cipelicu. - Oh! - kriknula je poslednja od tri sestre, koje su probale cipelicu. - Tesna mi je!

Kada je Pepeljuga obula cipelicu, princ je shvatio da je ona lepotica sa kojom je plesao na balu. - Od sada ćeš – rekao joj je princ – živeti u mojoj palati kao princeza i moja supruga.