KRALJ MIDAS (MIDA) Grčka mitologija

Najlepše bajke za decu i priče za laku noć.
Crtane dečje audio priče o grčkim mitovima i legendama u slikama.

Kralj Midas je vladao jednom velikom kraljevinom. Imao je dobru kćer i neizmerno blago, ali ipak nije bio zadovoljan. - O, kako bih bio srećan – govorio je on – kada bi se sve što moje ruke dotaknu pretvaralo u zlato.

- Ispuniću ti želju – rekla je kralju Midasu šumska vila, koja se iznenada pojavila pred njim. - Od sada, sve što tvoje ruke budu dotakle, pretvoriće se u zlato. - Ne pokušavaj da me prevariš! - zapretio je kralj. - Iako si vila, zatvoriću te u najviši toranj mog dvorca.

Kralj je, da bi se uverio da li vila govori istinu, podigao jedan kamen sa poda podzemne riznice. Čim ga je kralj Midas dotakao, kamen se pretvorio u grumen zlata. - Neverovatno! - uzviknuo je kralj. - Biću najbogatiji čovek na svetu!

Malo kasnije, kralj je poželeo da pojaše svog omiljenog konja. Ali, čim ga je dotakao, konj se pretvorio u zlatnu statuu. - Neverovatno! Neverovatno!

- Baš sam gladan – rekao je kralj u vreme ručka, zadovoljan što je postao najbogatiji čovek na svetu. Ali čim je dotakao hranu: pile, narandžu, krompir, hleb… sve se pretvorilo u zlato.

- Donesi mi još hrane! - ljutito je povikao kralj i odgurnuo jednog slugu. Ali sluga nije mogao da izvrši naređenje, jer se i on, čim ga je kralj dotakao, pretvorio u zlato.

- Ništa ne mari, ješću voće iz moje bašte – pomislio je kralj. - Najvažnije je da sam bogat, vrlo bogat. Ali voće se pretvorilo u zlato, kao i sve ostalo što je kralj dotakao.

- Gladan sam! Gladan sam! - vikao je kralj. A kada je video da mu se kćer približava, ukočio se od straha i rekao: - Ne dodiruj me kćeri! Ne želim da te pretvorim u zlato.

Devojčica nije shvatila šta hoće da joj kaže i poletela mu je u zagrljaj. - Jao meni! Jao meni! - zapomagao je kralj. - I ti si se pretvorila u zlato.

- Oh! Oh! - uzdisao je kralj. - Sada shvatam da sam bio pohlepan kada sam poželeo toliko bogatstvo. Surovo sam kažnjen, kćeri moja.

- Uzmi sve moje blago – preklinjao je kralj šumsku vilu – samo mi vrati moju kćer. Kada se uverila da se kralj Midas izlečio od svoje pohlepe, vila se sažalila i oprostila mu.

Kralj Midas je sve svoje blago podelio siromasima u svojoj kraljevini i ostatak života poživeo srećan i zadovoljan.