Mia i ja (Mia and Me) italijansko-nemačko-kanadska je animirano-igrana serija čiji je tvorac Gerhard Han. Radi se o devojčici Miji koja održava život u dve dimenzije, planeti Zemlji i Sentopiji.

Priča počinje kada 12-godišnja devojčica po imenu Mia odlazi u prestižni internat u Firenci, u Italiji, kao student na razmeni. Njeni roditelji su nedavno umrli u nesreći. Njen otac je bio uspešan igrač. Mijina tetka daje Miji igru koju je njen otac napravio pre nego što je umro. Igra je u obliku velike knjige pod nazivom „Legenda o Sentopiji” (knjiga koju je Mia čitala kada je bila mlađa) koja je puna mističnih runa koje daju Miji najnoviju lozinku (koja se mora čitati unazad) što joj omogućava da ode u čarobni svet Sentopije. Zemlja je puna krilatih vilenjaka (vila), pančića, jednoroga, zmajeva i još mnogo toga. Možda je najčudnije stvorenje Politej, zmija sa kosom kao kod Meduze. On je strog trgovac koji sve menja za novac (iako je dobar pregovarač), ali pomaže i zlikovcima i vilenjacima.

 

Dok je u Sentopiji, Mia je divna, krilatna, kao iz bajke poput vilenjakinje. Mia je veoma posebna jer može da razgovara sa jednorozima. Niko drugi u Sentopiji nema tu sposobnost. Ona sreće jednoroga po imenu Lirija, a kasnije i njenog krilatog sina (rođenog u epizodi „Zlatni sin”), Oliver. Ona se sprijateljuje sa Juko, devojkom ratnikom koji voli Miju, ali je ljubomoran na veliku pažnju posvećenu njoj. Takođe se sprijateljuje sa Moom, sinom kralja Rejnora i Kraljice Majle, Feodorom, komičnim penčićem i mnogim drugim bićima iz Sentiopije. U prvoj sezoni, uz pomoć proročanstava iz čarobne knjige, moraju da nađu sve delove trubice, čarobnog instrumenta koji je napravio Teodore. Kraljica Pantea je slomila Trubicu na mnogo sitnih delovaa iz razloga to je trubica jedina stvar koja može uništiti mumkule, zle vilenjake. Voda je samo privremeni efekat koji smanjuje mumkule i Gargonu.